Školní jídelna

Jak se vaří

Jídelní lístek je sestavován v souladu s požadavky na plnění“ Spotřebního koše“, který je součástí vyhlášky o školním stravování. Pomůckou při jeho sestavování je také dokument Doporučená pestrost stravy, ke kterému přihlíží také ČŠI. (Česká školní inspekce.)

K vaření jsou používány denně pouze čerstvé suroviny, preferujeme místní dodavatele potravin a surovin!!!

Polévky

Polévky se připravují ze základního vývaru, kořenové zeleniny a koření, nikoliv z polotovarů. Na závěr používáme dochucovací prostředky pouze však takové, které neobsahují glutamát. Vzhledem k plnění spotřebního koše zařazujeme častěji zeleninové a luštěninové polévky.

Hlavní jídla

Pro přípravu hlavních jídel používáme pouze kvalitní, libové, nejlépe chlazené maso. Pravidelně zařazujeme kuřecí, krůtí, králičí nebo hovězí maso, minimálně 2x do měsíce vaříme ryby.

Doplňky a nápoje

Děti dostávají dle skladby jídelního lístku a finančních možností zeleninové saláty, čerstvé ovoce nebo kompoty.

Minimálně 1x do měsíce zařazujeme mléčný výrobek. Pokud dostačuje finanční limit, dostávají strávníci po obědě domácí moučníky nebo cukrovinky.

Jako nápoje jsou podávány ovocné sypané čaje, instantní čaje s vitamíny, vlákninou a jódem, 100% džusy, mošty a minerální vody.